• This week in fintech
  • Posts
  • Uke 9: Frykt innen finans, kontanter skaper hodebry, fintech kjøper bank ++

Uke 9: Frykt innen finans, kontanter skaper hodebry, fintech kjøper bank ++

Ikke så smooth fra Klarna ● Investere i hælen på en Nike Air Jordan? ● Hvem eier bilene som kjører Uber? ● Hvem kjøper et forsikringskonsern forsikring fra?

Corona frykt i finans

Denne uken har Corona-viruset spredd frykt over i økonomiens verden. Hovedindeksen på Oslo børs har falt med 11% og økonomiblogger Eivind Berg meldte rett før nedgangen at han tok alle pengene sine ut av markedet i frykt for viruset. Dette er riktignok noe han ikke anbefaler andre å gjøre.

En annen interessant observasjon relatert til Corona-viruset er at videokonferanseselskapet Zoom plutselig har fått en en god oppgang på børsen relatert til at flere jobber hjemmenifra etter virusutbruddet. For oss som allikevel trosser farene og går på jobb er visst fist-bump det tryggeste alternativet for å hilse på folk og unngå smitte.

Kontanter skaper hodebry

Svenskene ser at bruk av kontanter daler og har derfor startet et pilotprosjekt med Accenture for å lage en statsgenerert e-krone. De er kommet hakket lengre enn oss her i Norge hvor Norges bank hittil har hatt to utredninger. Dette til tross for at vi i Norge bruker enda færre kontanterenn i Sverige. Selv om vi bare ligger på rundt 11% kontantbruk i landet skaper dette masse hodebry for bankene som er pålagt at kundene skal kunne sette inn og ta ut kontanter. DNB har lenge støttet dette gjennom posten, men avtalen løper ut i 2020. Fra neste år av ser det ut til at du kan bruke «Bank i butikk» på Meny, Kiwi og enkelte Spar og Joker-butikker istedet.

Ikke så smoooth

I forrige uke spurte vi om fintech-selskap trenger å tjene penger. Interessant nok meldte Klarna, en av de mest suksessfulle fintech selskapene de siste årene, at de gikk med milliardunderskudd i 2019. Hovedårsaken skal være kredittap og at de stadig ekspanderer til nye markeder.

Litt smoothere

På andre siden av atlanterhavet skjer det andre interessante ting: fintch-selskapet LendingClub kjøper en bank. Hovedgrunnen var rett og slett en snarvei for å få full banklisens i USA. En prosess som vanligvis tar minst 3 år. Det går rykter om at Square også snuser på det samme. Spørsmålet er om det samme vil skje i Norge? Enn så lenge har vi ingen store nok fintech-aktører, så det vil nok ikke skje på kort sikt. På den annen side har vi mange flere småbanker enn i andre markeder.

Investere i hælen på en Nike Air Jordan?

Det har begynt å åpne seg opp egne markeder for folk som ønsker å investere i kunst eller samleobjekter, men ikke har råd til å kjøpe hele produktet. Tjenester som Otis lar deg investere i alternative eiendeler som kunst, skateboards eller en samling av 1985 Nike Air Jordan sneakers. Idéen om å dele opp samleobjekter til små aksjer og på denne måten lage et eget marked er en spennende idé som lar flere delta i verdistigning av ting de har tro på uten å være søkkrik.

Hvem eier bilene som kjører Uber?

Uber er ikke akkurat kjent for sin gode etikk, men om man går enda litt dypere inn i hvordan de har så mange biler på veiene virker det enda mer råttent. Det viser seg at mange Uber-biler eies av folk som utnytter det at folk trenger en bil for å komme seg til og fra hovedjobben sin.

“He’s from Virginia, and leases out thousands of cars to drivers who for financial or background reasons can’t otherwise buy or rent a car that meets, say, Uber’s rules.”

Me: “Oh, ok. Well, that makes sense.”

Him: “Yeah? Here’s the thing, though.” (3/9)

Høna eller egget?

Warren Buffets selskap Berkshire Hathaway Inc er store. De består av mange selskaper innen forsikring, energi og jernbane m.m. Men hva skal du gjøre om du leder en av industriselskapene og trenger forskring mot at fabrikken din brenner ned? Kjøper du da forskring fra et annet selskap eid av Berkshire Hathaway? Mest sannsynlig vil du vel få et godt tilbud, og selskapet fra Birkshire som selger forskring vil vel ha risikoen?

Buffett, in his annual letter to shareholders, recounted a story about a September fire at a French plant owned by Lubrizol, a maker of oil additives. The fire damaged the property and disrupted business, causing losses that would be lessened by insurance coverage. But, Buffett said, there’s a catch.

“One of the largest insurers of Lubrizol was a company owned by … uh, Berkshire,” the billionaire investor said in the letter, released Saturday. “In Matthew 6:3, the Bible instructs us to ‘Let not the left hand know what the right hand doeth.’ Your chairman has clearly behaved as ordered.”

Noen lenker mot slutten

Helgelesning

Til slutt om du trenger noe helgelektyre kan jeg anbefale «The Great Buenos Aires Bank Heist» om «det perfekte» bankran. Vel, ikke helt perfekt da, siden vi faktisk får lese historien…

Marius Hauken

Partner i Stacc X

Stacc hjelper finansselskaper med:

  • Stacc X: Konsulenter med domeneekspertise innen fintech. Både for ditt eksisterende team og for konkrete prosjekter.

  • Stacc Core: Et fleksibelt kjernesystem

  • Stacc Flow: En prosessplattform

  • Stacc Insight: Rådgivingsplattform for bankrådgivere (PM + BM)