• This week in fintech
 • Posts
 • Uke 11: Oljepriser i fritt fall, hva en buffet og Mount Everest har til felles.

Uke 11: Oljepriser i fritt fall, hva en buffet og Mount Everest har til felles.

Du mottar denne mailen fordi du abonnerer på Stacc sitt fintech nyhetsbrev.

Korona og olje

Det går jo ikke an å snakke om fintech denne uken uten å nevne Korona og oljeprisene. Noen kaller det«en perfekt storm», mens andre prøver å være mer optimistiske. Det er uansett liten tvil om at situasjonen som nå foregår rammer oss alle med stengte skoler/barnehager, hjemmekontor over det ganske land og uro i finansmarkedene.

Oslo Børs hadde blant annet i forrige uke 2 av 10 av de største børsfallene på en dag siden 2000 (-8.56% og -8.48%). Norges Bank tar allerede grep og annonserte i dag at de setter styringsrenten ned fra 1,5 til 1,0 prosent. for å styrke norsk økonomi.

De fleste tallene virker for tiden å peke nedover. Da er det interessant å se på hvilke typer nedgang som finnes og hvordan vi kan skille dem:

 • Narrativ nedgang — Hvor verdier synker fordi vi stopper å tro på en felles historie som igjen påvirker finansmarkedene. Dette foregår når selskaper og land har de samme evnene som før, men vi forteller en litt annen historie til oss selv.

 • Fysisk tilbakegang — Hvor fysiske verdier faktisk blir ødelagt

 • Teknisk / lovlig tilbakegang — Oppstår når selskaper vil fortsette, men det er ingen vei tilbake. Det kan være konkurs, arrestasjoner ++.

Lurer på hvilken type nedgang vi har nå? 🤔

Blockchain

I usikre tider har kryptovaluta tidligere sett kraftig oppgang. Allikevel har mange kryptovalutaer også falt denne uken. IOTA (med en norsk medgründer) er en av disse. Kryptovalutaen skulle være fri for svakheter og desentralisert, men viste seg nylig å være ganske så sentralisert. De har presentert og tatt «fake it till you make it» til det ekstreme, mener krypto-ekspert Torbjørn Bull Jenssen.

Et blockchain-selskap som virker å gjøre det bedre for tiden er Diwala som nylig hentet rundt 2 millioner kroner i funding. Diwala har laget en plattform som kan dokumentere kompetanse og erfaring via blockchain. Dette kan arbeidsgivere benytte til å rekruttere kandidater. Diwala har kjørt seks piloter i Uganda og Ghana og satser videre i Øst-Afrika.

Hva har en buffet og Mount Everest til felles?

Det er lite tvil om at Korona har vært en rød tråd gjennom hele denne uken. Viruset har klart å stenge alt fra buffeter over hele kontinentet og til og med verdens høyeste fjell. I mellomtiden kan vi lese om hvordan buffetter egentlig tjener penger, og hvordan Mount Everest har blitt en virksomhet med millioner i omsetning.

Remote work

Mange av oss startet uken som vanlig og endte plutselig opp med hjemmekontor. I den anledning har mange skrevet om hvordan du kan få mest ut av å jobbe remote. Denne artikkelen har samlet mange gode tips. I vårt team har vi gjort disse tiltakene for å fremdeles holde kommunikasjon gjennom dagen:

 • Opprettet en egen Discord-kanal (type conference-call) som kan gå hele dagen.

 • Ha lav terskel for å ringe/ha korte videosamtaler med hverandre

 • Skru på video når du har et møte slik at folk ser deg og ikke avataren din.

Helgelesning

Kanskje ikke helt finansrelatert, men i hvertfall tech og sikkerhetsrelatert: Hva gjør du om du skal teste sikkerheten til et fengsel? Du sender moren din.

Marius Hauken

Partner i Stacc X

Stacc hjelper finansselskaper med:

 • Stacc X: Konsulenter med domeneekspertise innen fintech. Både for ditt eksisterende team og for konkrete prosjekter.

 • Stacc Core: Et fleksibelt kjernesystem

 • Stacc Flow: En prosessplattform

 • Stacc Insight: Rådgivingsplattform for bankrådgivere (PM + BM)